Φυτικό εκχύλισμα μπορεί να αγωνιστεί όγκο στον εγκέφαλο

φυτικό εκχύλισμα μπορεί να αγωνιστεί όγκο στον εγκέφαλο


Silibinin έχει ένα προφίλ εξαιρετική ασφάλεια στον άνθρωπο και σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου και δηλητηρίαση. Οι επιστήμονες στο Max Planck Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο Μόναχο ανακάλυψε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Helmholtz Zentrum München σε κυτταροκαλλιέργειες, ζωικά μοντέλα και ανθρώπινη Καρκινικός ιστός ότι silibinin μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία νόσος Cushing, μια ορμόνη σπάνια κατάσταση που προκαλείται από ένα όγκων στην υπόφυση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έχουν κατατεθεί ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχέδιο τώρα κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας silibinin ως στρατηγική μη επεμβατική θεραπεία. Έτσι, στο μέλλον, ασθενείς μπορεί να δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο πια.

<p>Treatment with silibinin, a constituent of milk thistle seeds, alleviated symptoms of Cushing Disease in cell cultures, animal models and human tumor tissue. In future, patients might not have to undergo brain surgery anymore.</p><p>&nbsp;</p>Μεγέθυνση εικόνας

Θεραπεία με silibinin, ένα συστατικό του γάλακτος γαϊδουράγκαθο σπόρων προς σπορά, ανακουφιστούν συμπτώματα της ασθένειας του Cushing σε κυτταροκαλλιέργειες... [περισσότερα]

© Curtis Clark, Wikipedia (CC BY-SA 2.5)

Νόσος Cushing, δεν πρέπει να συγχέεται με σύνδρομο Cushing, προκαλείται από ένα όγκων στην υπόφυση του εγκεφάλου. Τα μυστικά του όγκου αύξηση των ποσών του το άγχος adrenocorticotropin ορμόνη (ACTH) ακολουθούμενη από την απελευθέρωση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια που οδηγεί σε γρήγορη αύξηση βάρους, αυξημένη αρτηριακή πίεση και μυϊκή αδυναμία. Οι ασθενείς είναι επιρρεπείς σε οστεοπόρωση, λοιμώξεις και μπορούν να παρουσιάζουν γνωστική δυσλειτουργία ή ακόμη και η κατάθλιψη. Σε 80 έως 85% των ασθενών όγκου μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο άβολα. Για ανεγχείρητα, επί του παρόντος υπάρχει μόνο μια στοχευμένη θεραπεία εγκριθεί που δυστυχώς προκαλεί έντονη παρενέργειες όπως υπεργλυκαιμία σε περισσότερο από το 20% των ασθενών.

Επιστήμονες σε όλο τον Günter Stalla, ενδοκρινολόγο στο Max Planck Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο Μόναχο, τώρα ανακαλύψει σε κυτταροκαλλιέργειες, ζωικά μοντέλα και ανθρώπινη Καρκινικός ιστός που ένα ακίνδυνο φυτικό εκχύλισμα μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία της ασθένειας του Cushing. «Silibinin είναι μεγάλες ενεργό συστατικό των σπόρων γαϊδουράγκαθο γάλα. Έχει μια εξαιρετική ασφάλεια προφίλ στον άνθρωπο και ήδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου και δηλητηρίαση,» εξηγεί Marcelo Paez-Pereda, κορυφαίος επιστήμονας της παρούσας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. Μετά τη θεραπεία silibinin, καρκινικά κύτταρα επαναλαμβάνεται κανονική παραγωγή ACTH, επιβραδύνεται η ανάπτυξη του όγκου και τα συμπτώματα της ασθένειας του Cushing εξαφανίστηκε σε ποντίκια.

Το 2013, οι επιστήμονες Μαξ Πλανκ αρχειοθέτησε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ευρεία οικογένεια χημικών και φυσικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων silibinin, για τη θεραπεία των όγκων της υπόφυσης. Σε σύγκριση με τον άνθρωπο, του οποίου μόνο 5.5 σε 100.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν νόσος Cushing, η προϋπόθεση αυτή είναι πολύ κοινή σε πολλά κατοικίδια ζώα. Για παράδειγμα, 4% των σκύλων και ακόμη και το 7% των αλόγων πάσχουν από νόσο του Cushing. Έτσι, οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να εξετάσει ειδικά σκευάσματα με μια πολύ καθαρή ουσία και αργή απελευθέρωση των το ενεργό συστατικό silibinin σε κλινικές δοκιμές.

Silibinin: Τρόπος δράσης

«Γνωρίζαμε ότι η νόσος Cushing προκαλείται από την απελευθέρωση της ACTH πάρα πολύ. Τόσο εμείς οι ίδιοι ρώτησε τι το προκαλεί αυτό πέρα από την παραγωγή και πώς να το σταματήσει,"λέει ο Paez-Pereda. Σε πρώτα πειράματα τους οι ερευνητές διαπίστωσαν παρά πολύ υψηλά ποσά τη θερμική πρωτεΐνη 90 (HSP90) σε Καρκινικός ιστός από ασθενείς με νόσο του Cushing. Σε φυσιολογικές ποσότητες HSP90 βοηθά να σωστά Διπλώστε μια άλλη πρωτεΐνη, υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών, η οποία με τη σειρά αναστέλλει την παραγωγή της ACTH. "Καθώς υπάρχουν πάρα πολλές HSP90 μόρια του ιστού του όγκου, κολλούν στον υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών," εξηγεί ο Paez-Pereda. «Βρήκαμε ότι silibinin δεσμεύει να HSP90 κατά συνέπεια επιτρέποντας μόρια υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών να διαλυθεί από HSP90. Με silibinin έχουμε ίσως ανακαλύψει μια μη καταπατητική επεξεργασία στρατηγική όχι μόνο για τη σπάνια νόσο Cushing, αλλά και για άλλους όρους με τη συμμετοχή των υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών όπως όγκοι του πνεύμονα, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ή πολλαπλό μυέλωμα,"συμπεραίνει Paez-Pereda.